Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Dagsorden og referat 21.03.2022

Dagsorden og referat til skolebestyrelsesmøde (SKB)

21. marts 2022 i Ålholm               17.15-20.30              Forplejning: Leveres af skolen

Mødeleder: Kirsten

Ordstyrer: Dana

Referent: Jakob

Deltagere: Kirsten, Lotte, Dana, Tine, Christina, Signe, Susanne, Ole og Jakob

Fraværende: Mette, Søren

Dagsorden

Hvad handler punktet om, er der særlige ansvarlige, gæster og er det til orientering (O), drøftelse (D) eller beslutning (B)

Tid

 

Referat

Opsummering af orienteringen/drøftelsen, konklusion på beslutning, angivelse af evt. ansvarlig og evt. deadline.

Formidling

Til hvem, af hvem og hvordan?

  1.  

Velkommen og fællesspisning

 

25

17.15

 

Kirsten

  1.  

Godkendelse af dagsorden (B)

 

5

17.40

Kommentar til dagsordenen, herunder valg af ordstyrer

Kirsten

  1.  

Temadrøftelse (D+B)

Forberedelse: Læs rapporten og tag stilling til spørgsmålene

 

45

17.45

Kvalitetsrapporten 2022

Introduktion til kvalitetsrapporten – Som intro til dette fortæller Ole, at vi på skolen har valgt kun at benchmarke op mod skolens egne tal fra tidligere.

 

Vi vil fra skolens side være meget nysgerrige på, hvordan tilgangen er af elever udefra på årgangene 7.-9. Vi har historisk set en relativ stor tilgang af elever på de årgange. Hvordan er det gået lige præcis de tilkomne elever? Hvordan er det gået for eleverne, der kommer fra Alsønderup. Skolens ledelse vil skabe overblik over disse data en gang i efteråret. Umiddelbart er der tilslutning til dette fra bestyrelsens side.

 

Der spørges til de mere bløde værdier, der ligger i forhold til karaktergennemsnit.

  •  Hvordan arbejder man med matrikelskift og kulturskift?
  • Hvordan understøtter skolen de nytilkomne elever?

Trivselsundersøgelsens data giver kun svar på klasseniveau, og ikke på individniveau, hvorfor ovenstående spørgsmål er svært at skabe data på.

Skolen er bevidst om at udvikle kulturarbejdet med de nye 7. klasser.

 

Der er i dette skoleår rykket omkring 6-7 elever imellem 7. klasserne efter klassedannelserne.

 

Rapporten:

Hillerød Kommune ligger højt i dette års opgørelse.

 

Fra rapporten sidste år sås det, at Hillerød Vest til tider havde brugt standpunktskarakterer til pædagogisk at skabe incitament til videre udvikling. I året efter arbejdede vi imod at give reelle karakterer som vurderede standpunkt.

 

I dette års rapport er der ikke medtaget socioøkonomisk reference.

Skolen er steget i dansk og matematik. Engelsk er steget betragteligt. Naturfag er faldet markant til gengæld.

 

Skolen har 96,8% i andelen der består med et gennemsnit på 02 i dansk og matematik. Det er interessant at se på de 3,2% der ikke har bestået. Hvad kan have ligget til grund for, at de ikke består.

 

Vi ligger højt i andelen af elever, der aflægger prøver i alle fag. Dette er godt, når man kombinerer med dét faktum, at Hillerød Vest har den højeste inklusionsprocent i kommunen.

 

Trivselsundersøgelsen:

Vores elever trives rigtig fint på Hillerød Vest skolen. Derudover har vi en positiv udvikling i forhold til elevernes trivsel.

Dén parameter, vi ikke præsterer så højt i er støtte og inspiration. Vi præsterer dog stadig højest i kommunen. Vi har et stadigt højt fokus på denne parameter.

 

Det ulovlige fravær er steget en smule. Skolen er ikke foruroliget over fraværsprocenten. Vi arbejder med hver enkelt elev med højt fravær.

 

Skolen sender flest elever til gymnasierne, når vi ser på ungdomsuddannelserne. Derudover kan det dog ses, at vi er faldet en smule i tallet for indmeldte elever på ungdomsuddannelserne efter 15 måneder. I den henseende har på skolen snakket om uddannelsesvejledningen og vores læreres forberedelse af eleverne på dét valg, de skal til at tage op til overgangen til ungdomsuddannelse.

 

Ole og Kirsten

 

 

  1.  

Tilsyn jf principper (D)

Forberedelse: Tjek hjemmesidens omtale af skolebestyrelsen

40

18.30

Skolebestyrelsens gennemgang af skolens hjemmeside vedr. Skolebestyrelsen

Der har tidligere været en snak om at gennemgå skolens hjemmeside.

Der er lidt noter ift. Design, som kommunikationsudvalget gerne vil komme med nogle rettelser til, dem der laver hjemmesiden.

 

Skolens ledelse dokumenterer, at al fagopdelt undervisning og opgaver, der ligger ud over, i høj grad varetages af lærere med relevant undervisningskompetence.  

Det ses af tallene, at vi generelt har en høj kompetencedækning. Dette er dels opnået af formelle linjefag og dels med linjefagslignende kompetencer. Det ses også, at der er bedre linjefagsdækning jo højere op i skoleforløbet, vi kommer.

 

Skolens ledelse dokumenterer, at medarbejdersammensætningen løbende følges og rekruttering skeler til en mangfoldig sammensætning.  

Skolens ledelse er opmærksomme på at skabe en mangfoldig sammensætning. Det foreslås, at den nye skolebestyrelse skal se på, om dette er et rimeligt princip.

 

Skolens ledelse orienterer om fællesarrangementer for elever i skoletiden, lejrskoleophold, udsendelse i praktik mv. Hver aktivitet evalueres af skolen og eleverne i forhold til planlægning, gennemførelse og udbytte.  

Dimissionsarrangementet er blevet evalueret. Det ligner, at vi med fordel kan gå væk fra de meget store dimissionsarrangementer, til et mere opdelt lettere arrangement, så alle ikke skal opleve alles taler og overrækkelser osv. Det har været hyggeligere og der har været større mulighed for små snakke.

Det er aftalt, at der prioriteres et par ekskursioner per klasse, hvor der kan komme lærere med på dem begge. Tidligere har der været en aftale om, at man som lærer skulle tage en forælder med på tur i stedet for en kollega.

Der er en god tradition på HVS om, at klasserne tager på hyttetur med overnatning. I denne henseende er det muligt at tage af sted som lærer i skoletiden, men at forældrene overtager efter endt arbejdstid.

 

Kirsten

 

 

 

 

Jakob

 

 

 

 

 

 


Ole

 

 

 

 

Jakob og Ole

  1.  

Pause

10

19.10

Af- og påfyldning

 

  1.  

Indstilling til beslutning (B)

Tjek timefordelingsplanen

 

10

19.20

Timefordelingsplan

Timetalsplanen er ændret på mellemtrinnet, da skolen i kommende skoleår udnytter konverteringsmuligheden af to timer, som medfører en kortere skoleuge.

Derfor kommer mellemtrinnets elever næste år kun til at have én dag til 14.45 i stedet for tre dage i indeværende år.

Timerne bruges til at skabe gode muligheder for studietid i mellemtrinnet, som det er blevet gjort i udskolingen i flere år.

Bestyrelsen godkender timetalsplanen.

 

Jakob

 

 

  1.  

Kort orientering (O)

Ingen forberedelse

 

 

50

19.30

Visionsarbejdet

Visionen er blevet rigtig flot og velbeskrevet blandt andet efter et stort stykke arbejde af bestyrelsen. BFU skal godkende visionen, men kan også komme med bemærkninger. Produktet har ligeledes modtaget ros fra forvaltningen.

Processen var inddragende, hvorfor både trinnene, LKU, MED og bestyrelsen har deltaget i processen udover skoleledelsen.

 

 

Status v-klassen Hillerød Vest

Jakob gav en status på arbejdet med etablering af V-klassen. Der er ansat 3 nye erfarne medarbejdere til at starte V-klassen op. Der er lagt en ambitiøs aprilplan med en del kompetenceudvikling, teammøder og indretnings- og forberedelsestid. Der er indtil videre fundet 2-3 visiterede elever, mens resten af klassedannelsen sker i slutningen af april.

 

Valg til skolebestyrelsen

Ole eftersender en mulig plan for skolebestyrelsesvalget.

 

Digital dannelse

Lotte har været tålmodig I forhold til arbejdet med Børns Vilkår. De er kommet med et tilbud, der er tredobbelt så dyrt som tidligere antaget. Indtil videre udskyder vi så arrangementet.

Lotte vil gerne undersøge Skolestyrken for at se, om de kan levere et arrangement.

 

Økonomi

Skolen fik lov til at overføre det fulde overskud fra sidste år på omkring 100.000 kr. Det samme gjorde sig gældende for budgettet for HFO. Indtil videre arbejder vi med normeringen i det kommende år. Indtil videre kan vi se, at vi får en lidt mindre tildeling pr. Elev end tidligere, hvorfor råderummet kan blive en smule mindre i kommende skoleår.

Vi har for nyligt indmeldt, at vi ikke skal afskedige medarbejdere i dette skoleår. Vi er endnu ikke afklaret med, om vi skal ansætte til kommende skoleår. Dette må bero på eventuel naturlig afgang.

 

Personalesituation

I øjeblikket er vi lidt uafklarede omkring et par sygemeldinger på Alsønderupafdelingen. Derudover er vi også I proces omkring en fuldtidssygemelding og et par deltidssygemeldinger på Ålholm. Det har resulteret I enkelte flytninger af klasselærere og dækning I andre fag.

Vi ser stadig effekter af corona, som kan betegnes som metaltræthed. Derudover er der en del elever, der også reagerer på forskellig vis.

 

Ole

 

 

 

 

 

 

 

Jakob

 

 

 

 

 

 

Ole

 

Lotte

 

 

 

 

 

 

Jakob

 

 

 

 

 

Ole og Jakob

  1.  

Eventuelt (O)

 

 

10

20.20

Mette har været I dialog med borgmesteren I forhold til renoveringen af Ålholms trafikale adgangsforhold. Der er ikke afsat økonomi til næste etape endnu.

 

Der åbnes for at 9. klasseselever kan forlade skolens område igen, men dette gøres I et samarbejde med cheferne fra Netto, SuperBrugsen og MC.Donalds, så vi får fortalt de unge mennesker, hvordan vi gerne ser deres adfærd.

 

Næste møde bliver rykket til Ålholm, da det logistisk passer bedre.

 

 

Alle

  1.  

Evaluering af mødet (D)

10

20.30

Fint.

Alle

 

Næste møde: 16/5 Ålholm, 21/6 Ålholm 

 

 

 

 

 

 

 

  

Fremtidige dagsordenspunkter  

  

  

  

Kommunikationsstrategi    

Kommunikationsgruppen under skolebestyrelsen præsenterer oplæg til bredt funderet kommunikationsstrategi.  

  

  

  

Hanne henleder opmærksomheden på vores fagteams og vores arbejde via vejlederne, som koncentreret arbejder med at hæve skolens samlede faglighed. Hanne tager gerne med til en temadrøftelse for at fremlægge indenfor dét emne.    

  

  

Hillerød Vest Skolens profil 

Hvilken profil har skolen? Er den tydelig for alle? Hvordan kommunikerer vi denne, også til BFU og forvaltning?